KORKI CIOSANE

Korek ciosany jest najbardziej tradycyjnym i jednocześnie najkosztowniejszym zamknięciem stosowanym dzisiaj winach. Gwarantuje on (o ile jest dobrze wykonany ) odpowiedni dopływ tlenu do wina, co pozwala najlepszym butelkom starzeć się odpowiednio. Liczba dębów korkowych maleje z roku na rok, przy stale rosnącym zapotrzebowaniu i dlatego, tego typu zamknięcie możemy spotkać coraz rzadziej, ale zawsze w winach o dużym potencjale starzenia. Życie korka, nie jest wieczne. Dlatego, żeby wino mogło spokojnie długo leżakować, a korek mógł spełniać funkcje, do których został stworzony, należy wymieniać go na nowy co 10 - 12 lat. Po tym okresie powinno się odesłać wino do producenta, aby ten w odpowiednich warunkach (bez dostępu tlenu do wina) wymienił korek. W ten sposób zostanie zapewniona nieingerencja w proces rozwoju i dojrzewania wina w butelce.

Bardzo ważną cechą zatyczki wykonanej z korka jest jej długość. Korek długi (4,5-5cm) umożliwia wieloletnie przechowywanie wina. Korki krótkie natomiast, są używane do win młodych, nie przeznaczonych do starzenia się w butelce. Korki z kolei, do szampana wytwarza się łącząc ze sobą wiele warstw korkowych okręgów tak, aby pory nie dopuściły do ucieczki gazu.

Organizacja France Cancer, dzięki programowi recyklingu korków finansuje badania nad rakiem.