DYLEMAT

Korka jest za mało na świecie i dlatego jest drogi.

Z drugiej zaś strony mamy do czynienia z gigantyczną nadprodukcją wina na całym świecie.

Dylemat więc brzmi:

czym zakorkować tak wielką nadprodukcję wina,
skoro jest tak mało korka na świecie ?


Na skutek takiej właśnie sytuacji na rynku winiarsko – korkowym powstał problem nadprodukcji win i niedoprodukcji korków. Innymi słowy ilość win [a także ich jakość] rośnie, a ich cena maleje, natomiast z korkami sytuacja ma sie dokładnie odwrotnie: cena rośnie, natomiast jakość maleje.

Jedynym sensownym wyjściem z podobnej sytuacji, stało się znalezienie alternatywnego rozwiązania. Rozwiązania skutecznie zastępującego korek, ale nie zmieniającego właściwości wina w butelce. Te poszukiwania, przyniosły rezultaty w postaci “korka” syntetycznego (silikonowego), “korka” ze sprasowanych wiórów korkowych, zakrętki, a do win stołowych - zwykłego kapsla.