INNE RODZAJE “KORKÓW”

Sporą karierę robi “korek” silikonowy, trzeba pamiętać jednak, iż nigdy nie przechodzi on aromatami wina, żeby nie wspomnieć, iż brak mu “romantyzmu” prawdziwego korka. Siła odwodząca korka syntetycznego - tak fachowcy określają parcie ściśniętego korka na ścianki szyjki, jest porównywalna z parciem naturalnego korka. Wino zamknięte w ten sposób nie może wyciec i co istotne dla jakości wina, możliwy jest ograniczony dostęp tlenu.

Największe zastrzeżenia budzi natomiast “korek” ze sprasowanych wiórów korkowych. Niestety, to właśnie taka sprasowana masa wiórów korkowych jest obecnie najpopularniejszym zamknięciem. Nie gwarantuje jednak on całkowitej pewności, że wadliwy materiał (wióry) nie wpłynie negatywnie na aromat i smak wina. Dziś coraz częściej można spotkać tego typu korki, w których zakończenia wykonane są z plastrów z korka ciosanego.